کتاب‌گرد معرفی و مرور

بهترین کتاب‌های سال ۱۴۰۲ در حوزه‌ی ادبیات جهان و فهرستی از داستان‌های خوب ایرانی

۲۸ اسفند ۱۴۰۲

مهرداد اصیل از میان آثار حوزه‌ی ادبیات جهان که سال ۱۴۰۲ به فارسی ترجمه و منتشر شده، ۱۰ کتاب را به‌عنوان «کتاب‌های برتر سال» انتخاب و معرفی کرده که در ادامه می‌خوانید.* با توجه به قیدوبندهای سانسور در ایران، من هم یک کتابِ غیرداستانی به انتهای این فهرست اضافه می‌کنم که گرچه رمان نیست، از جذابیت روایی آن در کنار اهمیت وقایع‌نگاری‌اش نمی‌توان به‌سادگی گذشت: فارسی بدون سانسورِ کتابِ «خانه‌ی خیابان گاریبالدی».…

ادامه‌ی مطلب

فیلم نهنگ
فیلم و سینما

ملاحظاتی پیرامون فیلم نهنگ و متافیزیکِ چاقی

اگر در گذشته رویکرد سینما ساده‌کردن پیچیدگی‌های زیستن بود، سینمای امروز، تا می‌‌تواند، سعی می‌کند پیچیدگی‌های یک زندگی ساده را بیرون بکشد و نمایش دهد. فیلم نهنگ این کار را با نشانه‌ها انجام می‌دهد: یک خانه‌ی ساده و آشفته و مردی که از فربهی…

۱۳ فروردین ۱۴۰۲
پابلو نرودا
خبر و گزارش کتاب‌گرد

یافته‌های جدید از مرگ مشکوک پابلو نرودا با سلاح بیولوژیک؛ شاعری که کج‌روی داشت اما شعرش نمرد

۵۰ سال از مرگ پابلو نرودا می‌گذرد و در تمام این سال‌ها این سؤال مطرح بوده که مرگ او چگونه رخ داد و آیا برخی نشانه‌های مسمومیت در مورد او واقعیت دارد یا نه. نتیجهٔ یک تحقیق پزشکی جدید مؤید این فرضیه است که…

۲۶ اسفند ۱۴۰۱
اعدامی
کتاب‌گرد مقالات

تصویر اعدام در آینه‌ی‌ ادبیات ایران و جهان

اعدام از ابتدای سِفرِ پیدایش تا امروز راهِ خود را از بطن تاریخ به لبه‌ی زندگی آدمی ادامه می‌دهد؛ از لبه‌ی تیغ سیاست تا لبه‌ی تیغ دین و مذهب. نوشاندن زهر، در آتش‌افکندن، حلق‌آویز‌کردن، صندلی الکتریکی، اتاق گاز، خفه‌کردن در آب، جوخه آتش، گیوتین، و…

۳ دی ۱۴۰۱
آلبر کامو بیگانه منوچهر بدیعی
کتاب‌گرد گفت‌وگوها

چرا منوچهر بدیعی فکر می‌کند فقط بخش اول بیگانه‌ی آلبر کامو باارزش است؟

رمان «بیگانه‌»ی آلبر کامو امسال شصت‌ساله شد. بهترین رمانی نیست از بی‌شمار رمانی که خوانده‌ام، اما خیلی سال پیش در جایی گفته بودم بی‌شک تأثیرگذارترین رمانی است که در عمرم خوانده‌‌ام و حالا هم تکرار می‌کنم که «هنوز وقتی به آن فکر می‌کنم، لرزه…

۲۴ شهریور ۱۴۰۱
ژان لوک گدار
فیلم و سینما

آتشی که ژان لوک گدار از گور سینما درآورد

برای نسل امروز سینمادوستان و یا جوانان تشنه‌ی تصاویر پر زرق و برق که مذاق دیداری‌شان با محصولات شرکت‌های درشت چندرسانه‌‌ای گره خورده، حتا تحمل یک فریم از فیلم‌های سینمای هنری دهه‌های پیش تحمل‌ناپذیر است، چه برسد که این نسل بخواهد به تماشای تجربه‌های…

۲۳ شهریور ۱۴۰۱
منوچهر اسماعیلی
فیلم و سینما

منوچهر اسماعیلی چگونه با صدایش جادو می‌کرد و چرا جاودانه شد؟

منوچهر اسماعیلی یک صدا داشت و ‌ده‌ها تن با همین صدا سخن گفتند؛ منوچهر اسماعیلی ده‌ها صدا داشت و یک تن به جای همه حرف زد. در انتهای یک مرداد تشنه صدایی خاموش شد که بخش شنیداری حافظه‌ی فرهنگی ما ایرانیان با آن ماجراها…

۲ شهریور ۱۴۰۱
هوشنگ ابتهاج سایه
خوابگردی شعر

سایه را چه به مرگ!

آخرین بار صدای سایه را همین اواخر تیرماه شنیدم که می‌گفت به مرگ بگویید منتظر من نباشد، سایه مرگ ندارد. راست می‌گفت؛ سایه مرگ ندارد و خاکسترش هم گَرد خاموشی نمی‌گیرد، همچنان‌که از اول هم که سترگ بود و بشکوه بود و کهن‌سال، هیچ…

۱۹ مرداد ۱۴۰۱
سلفی یعقوب یادعلی
کتاب‌گرد گفت‌وگوها

یعقوب یادعلی و مرارتِ نویسنده ماندن

رضا شکراللهی: یعقوب یادعلی سوم اسفند ۱۴۰۰ در بوستون آمریکا در ۵۱ سالگی بر اثر سکته‌ی قلبیِ ناگهانی درگذشت و با رفتنش پاره‌هایی بزرگ از خاطراتِ مشترک من با او، از کودکی و نوجوانی و جوانی، در خاک شد. یک روز گذشته است و…

۵ اسفند ۱۴۰۰
Back to Top